IZGINJAJOČE KULTURE

22

OKTOBER, 2016

Arne Hodalič; 17:00 – 18:30
Izginjajoče kulture
Etnične skupine
Reka Om

 

Izginjajoče kulture je dolgoročen fotografski projekt z namenom predstaviti izginjajoče avtohtone etnične skupine in ljudstva v najbolj odmaknjenih predelih sveta; tam, kjer še vedno živijo tako kot pred stoletji, a so kljub težki dostopnosti marsikje že na robu izumrtja. Razlogi za to so različni. Osnovna ideja projekta je fotografirati pripadnike avtohtonih etničnih skupin v prenosnem studiu, ki omogoča ponovljivo osvetlitev studijske kakovosti, ne glede na položaj sonca ali razpoložljivo svetlobo. To je timsko delo z nadarjeno studijsko fotografinjo Katjo Bidovec. Uporabljata prenosen šotor iz črne tkanine in dve ali več močnih studijskih bliskavic, tako da lahko zelo natančno osvetlita portrete naključno izbranih predstavnikov posameznih ljudstev. Dela na projektu Izginjajoče kulture ne vidita le kot fotografski projekt z estetsko vrednostjo, pač pa tudi kot sociološki in antropološki prispevek za prihodnje generacije. Do zdaj sva fotografirala ob reki Omo in v bližini jezera Turkana ter v odmaknjenih predelih države Arunachal Pradesha in Nagalanda na mejnih področjih med Indijo, Butanom, Tibetom in Mjanmarom.

Arne Hodalič, reportažni in dokumentarni fotograf

Znan je predvsem po reportažni in dokumentarni fotografiji. Od leta 1990 do 2004 je delal v Parizu in Lausannu kot član nekaterih pomembnejših fotografskih agencij ter organiziral ali se udeležil nekaterih velikih odprav. Objavlja v najpomembnejših svetovnih časopisih in revijah. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Je avtor več fotografskih knjig in priročnikov ter soavtor dokumentarnih filmov. Od leta 2006 je urednik fotografije National Geographic Magazine Slovenija. Leta 2008 je prejel priznanje za pomembna umetniška dela s področja fotografije in danes je izredni profesor za fotografijo na VIST (Visoka šola za storitve – oddelek za fotografijo), in na FDV – Fakulteta za družbene vede – Univerza v Ljubljani, kjer predava že od leta 2005.

Rezervacija in prijava

Brezplačno rezerviraj svoje mesto na dogodku in sodeluj v nagradni igri za bogate nagrade. Nagrade prispevajo partnerji dogodka, žrebanje bomo izvedli ob zaključku dogodka, nagrajenci pa boste lahko prevzeli nagrade na dogodku ali kasneje na sedežu organizatorja, podjetju Beseničar, na Dunajski cesti 57 v Ljubljani.

* obvezna polja

Takole smo se imeli na prvem dogodku

Prvi Dan fotografije, ki je potekal v soboto, 29. novembra 2014 na Gospodarskem razstavišču, je bil dobro sprejet med slovenskimi fotografi in fotografskimi navdušenci. Celodnevni dogodek, ki je bil namenjen vsem fotografom, ne glede na to, na katero blagovno znamko prisegajo in v katero kategorijo fotografov se uvrščajo je po mnenju organizatorjev podjetja Foto Beseničar poskrbel za večino želja in okusov ne glede na to ali gre za ljubiteljskega ali profesionalnega fotografa. Dogodek so podprli Canon, Nikon, Panasonic, Pentax, Olympus, Tamron, Metz, Lowepro, Hoya in Eneloop.

Osrednji dogodek je bila okrogla miza, na kateri se je za omizjem zbrala vrsta strokovnjakov in priznanih fotografov z različnih področij, in sicer Arne Hodalič, Lenart Kučić, Aleš Bravničar,Matej Špehar, Matjaž Intihar in Jure Eržen.

ORGANIZACIJA DOGODKA

Beseničar d.o.o.

e-pošta: info@danfotografije.si
Informacije za razstavljavce
Pravno obvestilo

KONTAKT

7 + 1 =

O DOGODKU

Dan fotografije 2016
sobota, 22. oktober 2016
od 9.00 do 19.00, Ljubljana

Gospodarsko razstavišče, dvorana Urška
Kako do kraja dogodka?