NEPAL, KJER JE ZEMLJA ZVEZDAM NAJBLIŽJA

22

OKTOBER, 2016

Vlasta Kunaver: 10:00 – 11:00
Nepal
Himalaja
Šerpe

 

Nepal, dežela ob vznožju Himalaje, je že pred mnogimi leti osvojila Slovence, tiste, ki tja potujejo in celo tiste, ki ne … Večina se jih v Nepal vrne, vsaj še enkrat, ali pa celo večkrat. Strmi, neprehodni bregovi, osupljivi pogledi na najvišje gore našega planeta, izredno prijazni in gostoljubni ljudje ter množica legend je pač nekaj, čemur se je le težko upreti. Med predavanjem Vlaste Kunaver se bomo tako sprehodili od prvih obiskov naših alpinistov v Himalaji, ko so bile odprave v Himalajo še res prave pustolovščine, do Nepala, kot ga poznamo in lahko občudujemo danes. Nekaj več nam bo povedala tudi o Šoli za Šerpe, katere gradnjo je v Nepalu organiziral njen oče Aleš Kunaver, o pomoči po lanskoletnem potresu na omenjenem območju ter o letenju v Himalaji z jadralnim padalom.

Vlasta Kunaver, plezalka in letalka z jadralnim padalom

Plezati je začela leta 1981. Prve resnejše vzpone je opravila skupaj z očetom Alešem Kunaverjem, s katerim sta preplezala znano smer v Dolgem hrbtu Šimenc-Škarja, leta 1983 pa sta se povzpela tudi na montblanški Peuterey. Bila je članica edine jugoslovanske ženske himalajske odprave na Južno Anapurno leta 1986, njen najbolj odmeven uspeh pa je najverjetneje prvenstveni vzpon po zahodni steni (Smer Aleša Kunaverja) na Trisul I in polet z vrha z jadralnim padalom leta 1987. Takrat je postavila ženski višinski rekord. Nato je veliko plezala z Lidijo Honzak (Monch Lauperjeva smer, Grosshorn – Lauperjev raz, Grosshorn – Direktna smer), s partnerjem Sandijem Marinčičem pa je pozimi plezala v Mt. Blanc du Tacul (Modica-Noury, Couloir Chere), poleti pa v Druju Ameriško direktno smer. Od leta 1986 je veliko letela z jadralnim padalom, precej tudi v hribih. V Himalajo se redno vrača, tako je bila nekajkrat na alpinističnih odpravah v Nepalu, Indiji in Pakistanu, v zadnjih letih je vsako leto na trekingu. Po poklicu je zdravnica, dela v kamniškem zdravstvenem domu kot zelo uspešna pediatrinja.

Rezervacija in prijava

Brezplačno rezerviraj svoje mesto na dogodku in sodeluj v nagradni igri za bogate nagrade. Nagrade prispevajo partnerji dogodka, žrebanje bomo izvedli ob zaključku dogodka, nagrajenci pa boste lahko prevzeli nagrade na dogodku ali kasneje na sedežu organizatorja, podjetju Beseničar, na Dunajski cesti 57 v Ljubljani.

* obvezna polja

Takole smo se imeli na prvem dogodku

Prvi Dan fotografije, ki je potekal v soboto, 29. novembra 2014 na Gospodarskem razstavišču, je bil dobro sprejet med slovenskimi fotografi in fotografskimi navdušenci. Celodnevni dogodek, ki je bil namenjen vsem fotografom, ne glede na to, na katero blagovno znamko prisegajo in v katero kategorijo fotografov se uvrščajo je po mnenju organizatorjev podjetja Foto Beseničar poskrbel za večino želja in okusov ne glede na to ali gre za ljubiteljskega ali profesionalnega fotografa. Dogodek so podprli Canon, Nikon, Panasonic, Pentax, Olympus, Tamron, Metz, Lowepro, Hoya in Eneloop.

Osrednji dogodek je bila okrogla miza, na kateri se je za omizjem zbrala vrsta strokovnjakov in priznanih fotografov z različnih področij, in sicer Arne Hodalič, Lenart Kučić, Aleš Bravničar,Matej Špehar, Matjaž Intihar in Jure Eržen.

ORGANIZACIJA DOGODKA

Beseničar d.o.o.

e-pošta: info@danfotografije.si
Informacije za razstavljavce
Pravno obvestilo

KONTAKT

11 + 1 =

O DOGODKU

Dan fotografije 2016
sobota, 22. oktober 2016
od 9.00 do 19.00, Ljubljana

Gospodarsko razstavišče, dvorana Urška
Kako do kraja dogodka?