Sinovi oblakov iz begunskih taborišč Zahodne Sahare

6

OKTOBER, 2018

Arne Hodalič;
Sinovi oblakov iz begunskih taborišč Zahodne Sahare

 

Sahraviji zjutraj popijejo tri skodelice čaja. Prva simbolizira smrt, druga življenje, tretja ljubezen.
Na tokratnem predavanju se bomo srečali s slabo poznano deželo na zahodu Afrike, kjer je življenje za več kot štirideset let obstalo med vojno in mirom, saj je ta košček sveta utesnjen med različnimi gospodarskimi in političnimi interesi lokalnih skupin, sosednjih držav ter mednarodne skupnosti.
S fotografom Arnejem Hodaličem bomo spoznavali življenje na tej kruti zaplati Afrike, njegova sopotnica in fotografinja Katja Bidovec pa bo povedala nekaj več o zelo posebnem položaju žensk v tej tradicionalni islamski skupnosti. Arne in Katja sta namreč že dvakrat obiskala šest begunskih taborišč v Alžiriji, med zadnjim obiskom tudi zelo težko dostopno t.i. Osvobojeno ozemlje zahodne Sahare.

Arne Hodalič, reportažni fotograf

Fotografira se z glavo in ne s fotoaparatom.

Arne Hodalič je znan predvsem po reportažni in dokumentarni fotografiji. Od leta 1990 do 2004 je deloval v Parizu in Lausannu kot član nekaterih pomembnejših fotografskih agencij ter organiziral ali se udeležil nekaterih velikih odprav. Objavlja v najpomembnejših svetovnih časopisih in revijah. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Je avtor več fotografskih knjig in priročnikov ter soavtor dokumentarnih filmov. Od leta 2006 je urednik fotografije National Geographic Magazine Slovenija. Leta 2008 je prejel priznanje za pomembna umetniška dela s področja fotografije. Danes je izredni profesor za fotoreportažo na VIST (Visoki šoli za storitve – oddelek za fotografijo) in predavatelj na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljane, kjer predava že od leta 2005.