Photoshop v napredni predelavi slike

6

OKTOBER, 2018

Matjaž Intihar

 

Fotografija se ne konča po pritisku na prožilec. Kdor želi več, bo v nadaljevanju posegel po osnovnih obdelavah tonskih korektur in manjših napak objektiva, izreza, prahu, itd. Napredni fotograf te korekture naredi v programih za obdelavo RAW datotek.
Za tisto še več, je treba poseči po dodatni predelavi slike. Že 29 let nam je preko namiznih računalnikov v pomoč program Photoshop. Če ne fotograf sam, njegove fotografije predelajo kasneje pri oblikovanju tiskovin ali predstavitev. Odstrani se moteče elemente, sestavi več fotografij, itd.
Na več primerih bom predstavil napredne tehnike za predelavo slike, katere lahko s pomočjo programa Photoshop opravi že fotograf sam.

Matjaž Intihar, urednik e-fotografije

Matjaž Intihar se je leta 1967 na grafični šoli prvič srečal z digitalizacijo in predelavo slike preko skenerjev. Kot reprodukcijski fotograf je v časopisni hiši Delo deloval v analogni kot digitalni tehniki zajema in priprave fotografije za tisk.
Že pred prihodom programa Photoshop je imel možnost ročno v temnici in s programi na skenerjih predelovati fotografije. S prihodom namiznega založnitva je leta 1989 v svojem podjetju Image d.o.o. prestopil na namizno založništvo in med drugimi tudi na program Photoshop.
Od leta 1996 vodi fotografske tečaje in potovanja, tečaje obdelave in predelave slike.