NIKON D500

27

SEPTEMBER 2016

Nikon D500
Vrh zmogljivosti DX formata
AF s 153-točkovnim ostrenjem
CMOS z 20,9 milijona slikovnih točk

 

Nikon D500 je dolgo pričakovani najzmogljivejši D-SLR fotoaparat formata DX, ki v kompaktnem ohišju nudi vrhunsko kombinacijo profesionalnih zmogljivosti in prenosljivosti. V novinca je vključena večina tehnologij iz Nikonovega istočasno predstavljenega zastavonoše formata FX, Nikona D5. V nabor enakih zmogljivosti sodi sistem samodejnega ostrenja nove generacije AF s 153-točkovnim ostrenjem, slikovni procesor Expeed 5, 4K/UHD video zajem in združljivost s spominskimi karticami tipa XQD. Nikonovi inženirji so mu vgradili slikovno tipalo CMOS z 20,9 milijona slikovnih točk, ergonomijo D500 pa določa ohišje iz magnezijeve zlitine v kombinaciji z ogljikovimi vlakni.

V kompaktnem ohišju nudi vrhunsko kombinacijo profesionalnih zmogljivosti in prenosljivosti 

Nikon D500 je prvi DX fotoaparat, ki za shranjevanje posnetega materiala uporablja spominske kartice tipa XQD, ki prinašajo hitrejše zapisovanje in branje podatkov, hkrati pa v drugi reži omogoča uporabo kartic tipa SD. Tako kot v D5, je tudi v D500 vgrajen sistem samodejnega ostrenja s 153 točkami ostrenja, od katerih je kar 99 križno občutljivih, nov sistem samodejnega ostrenja pa poganja AF modul nove generacije Multi-CAM 20k. Ne ustraši se niti fotografiranja in snemanja skorajda v temi, saj je mogoče občutljivost ISO uravnavati v razponu od ISO vrednosti 100 do 51.200, občutljivosti pa so še dodatno razširjene vse do vrednosti 1.640.000 (Hi 5). Fotografije in videoposnetke lahko zajemamo iz vseh perspektiv in zahtevnejših kotov, saj je D500 opremljen s premično-nagibnim in na dotik občutljivim 8-centimetrskim (3,2-palčnim) RGBW LCD zaslonom z doslej najvišjo ločljivostjo 2,4 milijona slikovnih točk.

D500 je tudi prvi fotoaparat formata DX s podporo zajemu videa v ultra visoki ločljivosti 4K/UHD, ki postaja standard v videoprodukciji po vsem svetu, hitrost zajema pa je do 30 posnetkov na sekundo (30p/25p/24p) ter 60p/50p v ločljivosti Full HD. Za mnoge video ustvarjalce je dobrodošla tudi funkcija intervalnega zajema 4K UHD posnetkov in samodejno združevanje le teh v tako imenovane time-lapse video posnetke. Poleg najsodobnejših in odpornih materialov, uporabljenih pri izdelavi ohišja, je slednje na vseh spojih in odprtinah še dodatno zatesnjeno in zaščiteno pred vdorom vode in prahu.

SnapBridge postavlja D500 v središče povezanih naprav

Deljenje fotografij je prek Nikonove inovativne funkcionalnosti in aplikacije za pametne naprave SnapBridge še enostavnejše kot doslej. SnapBridge z uporabo tehnologije Bluetooth Low Energy omogoča stalen in takojšen prenos posnetkov iz fotoaparata v pametno napravo že sproti med samim fotografiranjem, kar spreminja fotografijo v družabno, povezano izkušnjo. Prenos poteka samodejno, ne da bi bilo treba posebej aktivirati prenos posnetkov iz fotoaparata, hkrati pa poraba energije ostaja majhna za obe napravi. Povrh vsega pa niti ni potrebno, da je D500 za prenos prek Bluetooth fotografije prižgan. Uporabnikom je med prenosom fotografij še naprej na voljo internetna povezljivost za mobilne naprave, tako da lahko med sinhronizacijo fotografij preverjajo e-pošto ali dostopajo do družabnih omrežij. Z drugimi napravami je D500 lahko povezan tudi prek Wi-Fi ali NFC povezave, z uporabo Nikonovega brezžičnega vmesnika WT-7A pa je mogoče iz fotoaparata na mrežne naprave prenašati posnetke s hitrostjo kar 866,7 Mbps.