Zadnji ledeni lovci

6

OKTOBER, 2018

Rožle Bregar
filmski ustvarjalec
Zadnji ledeni lovci

 

»Jesti kar ujamemo na lovu je bistvenega pomena biti Inuit. Ko bomo prenehali loviti na ledu in jesti to kar ulovimo, ne bomo več obstajali kot narod.« – Inuitski lovec

Zadnji ledeni lovci prikazujejo zgodbo o zadnji generaciji inuitskih lovcev z vzhodne Grenlandije in obravnavajo izredno tragično poglavje v njihovi 4000 let stari kulturi. Potopisno izkušnjo filmske ekipe, ki je tam preživela tako poletje kot zimo, in zakulisje snemanja večkrat mednarodno nagrajenega dokumentarnega filma, zadnjega projekta pokojnega režiserja Jureta Breceljnika, bo ob fotografijah prečudovite narave predstavil sorežiser in direktor fotografije Rožle Bregar.

Rožle Bregar, filmski ustvarjalec

Je fotograf, filmski ustvarjalec, popotnik in ljubitelj gora. Leta 2010 je diplomiral iz športne fotografije na Inštitutu in akademiji za multimedije v Ljubljani. Že kot otrok je okusil lepote naših gora, kar je bil povod za udejstvovanje v športnem plezanju. Po zaključku tekmovalne kariere sta fotografija in snemanje postali njegovi glavni prioriteti v življenju. Danes ga kamera spremlja povsod, tako doma kot v tujini, pod vodo ali pa visoko v zraku. Posnel je več komercialnih kratkih filmov in dokumentarcev; nazadnje je kot sorežiser in direktor fotografije sodeloval pri celovečernem dokumentarnem filmu Zadnji ledeni lovci (2017). Je član multimedijskega produkcijskega kolektiva Vizualist. Za svoje delo na področju filmske fotografije je prejel številne nagrade, med njimi tudi prestižno nagrado Iris, ki jo podeljuje Združenje filmskih snemalcev Slovenije.